Baka glutenfritt

Glutenallergi har varit på tapeten ett tag. Det har länge sagts att det finns för få produkter för dem som är allergisk mot proteinerna i vete, råg och korn. På grund av detta har varje butik försökt att utöka sitt sortiment för att anpassa sig och nå ut till fler kunder. 

Detta har påverkat flera företag i hela Sverige. Numera är det också många som är glutenintoleranta. Då menar man att de inte är allergiska men kan få mildare, allergilika symptom om de äter för mycket mat med gluten i.

Det kan även vara svårt att hitta recept och liknande som inte innehåller gluten. Man måste lusläsa ingredienslistan för att vara säker på att man tål maten eller bakelserna man tänker tillaga. Det bästa är att köpa en receptbok där alla recept är glutenfria. Att alltid ha färsk bröd i skafferiet är något som många vill ha och de har försökt ett erbjuda den möjligheten.

Och medan ni väntar på boken ska hamna i brevlådan kan ni prova på det här receptet nedan som även finns med i Frej och Blohms bok:

Glutenfria tekakor

Ingredienser

  • 12 gram jäst
  • 500 gram mjölk
  • 20 gram olja
  • 20 gram sirap
  • 100 gram glutenfritt havremjöl
  • 140 gram bovetemjöl
  • 1 tesked salt
  • 2 kryddmått brödkryddor
  • 20 gram fiberhusk
  • olja för att baka ut

Hur du gör

  • Vispa ner jästen i mjölken
  • Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en smidig deg
  • Låt degen jästa med plast över sig i 3 timmar
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Smörj in olja på händer och bord
  • Stjälp upp degen på bordet och skär den i 8 bitar
  • Rulla bitarna till bollar
  • Lägg dem på en plåt och tryck ut dem lite
  • Nagga kakorna
  • Låt kakorna jäsa i 30 minuter
  • Grädda kakorna i 15 minuter
  • Låt dem svalna innan du skär upp dem
  • Låt det smaka!