Gör en smarrig paj

En av de absolut godaste efterrätterna är utan tvekan paj. Fördelen med en paj är att den dels är enkel att göra, dels kan varieras i näst intill oändlighet. Här kommer en liten guide till hur man svänger ihop en härlig paj.

Degen

När det kommer till pajdeg finns det i princip två olika alternativ, antingen en deg som skall utgöra ett pajskal eller en smuldeg som strös över fyllningen. Oavsett vilket alternativ man väljer så är grundingredienserna de samma, nämligen smör, socker och mjöl. Ett bra tips om man vill ha smuldegen lite krispigare kan vara att ersätta en del av mjölet med havregryn. Se också till att pajdegen inte blir för torr.

Fyllningen

Vad gäller fyllningen så kan denna innehålla i princip vad som helst. Till en smulpaj fungerar säkra kort som äpple, rabarber, blåbär hallon, eller några andra bär eller frukter alltid väldigt bra.I en paj med skal kan ett bra tips vara att experimentera lite. Varför inte testa exempelvis en paj med citronkräm och maräng, som om man vill kan utökas med några apelsin- eller ananasklyftor.