Laktosfri kladdkaka

Även de som inte kan dricka mjölk ska ha rätt att få äta en supergod kladdkaka!

Många av oss är laktosintoleranta, faktiskt är det ovanligt många i Skandinavien som tål mjölk och laktos. Man tror att det har uppkommit genom en positiv selektion i generna. Därför består mycket av vår dagliga mat av just mjölk och andra laktosprodukter. Men på grund av att det  också finns många laktosintoleranta i landet skapas det hela tiden bättre och bättre laktosfria alternativ. Det finns idag exempelvis ett bra och stort sortiment av laktosfria produkter.

Ska man servera någon som är laktosintolerant kan det känns som om alla alternativ faller bort. Så är dock inte fallet! Man kan skapa jättegoda bakelser och kakor utan att använda mjölk. Här nedan får du ett recept på en snabbtillagad kladdkaka som alla kan njuta av.

Ingredienser

  • 1 deciliter rapsolja
  • 2 stycken ägg
  • 2,5 deciliter strösocker
  • 1,5 deciliter vetemjöl
  • 5 matskedar kakao
  • 1 matsked vanillinsocker
  • 1 kryddmått salt
  • 1 kryddmått bakpulver

Hur gör du?

  • Värm upp ugnen till 180 grader.
  • Vispa samman olja, strösocker och ägg tills det blir vitt och pösigt.
  • Rör ihop alla torra ingredienser. För att vara säker på att mjölet och kakaon inte klumpar sig kan man sikta ned dem i bunken.
  • Vänd ned de torra ingredienserna med den vita massan. Blanda noggrant.
  • Smörj en form med smör och häll ned smeten. Grädda i cirka 20 minuter. Man vill att kanterna ska vara klara men mitten ska fortfarande vara kladdig när man tar ut den.
  • Låt kladdkakan svalna. sikta över florsocker. Man kan gärna göra ett mönster genom att klippa ut ett hjärta och lägga på kakan innan man siktar. Det finns jättegod laktosfri grädde som man kan servera till, även laktosfri glass passar utmärkt. Eller så fungerar det alltid med en skål med färska bär.