Mumsigt

Julen är ju som bekant godsakernas högtid, dels vad gäller det fantastiska julbordet med sillar, skinkor, ostar, korvar med mera, dels vad gäller alla goda kakor och bakverk som hör julen till.

En klassiker under julen som nästintill är ett måste är förstås pepparkakor. De flesta av oss köper nog färdiga pepparkakor direkt från affären eller bakar med hjälp av färdig pepparkaksdeg, men faktum är att det faktiskt inte alls är svårt att baka pepparkakor helt ifrån grunden. En grunddeg för pepparkakor består i huvudsak av smör, socker och sirap som rörs samman till en smet.

Därefter smaksätter man med kryddor som exempelvis kanel, nejlika och kardemumma. Avslutningsvis tillsätts lite vatten, varpå vetemjöl knådas in så allting blir till en degig massa. Efter det läggs degen in i kylen en timme innan den kan bakas ut på bordet. Vill man göra pepparkakorna lite extra smakrika går det givetvis också att experimentera lite med kryddor och andra smaksättare. Ett alternativ är att byta ut vattnet mot lite glögg, vilket kommer att ge pepparkakorna en helt ny karaktär. Det går även bra att prova andra alternativ som olika likörer eller varför inte cognac eller whiskey.

Lussebullar är en annan klassiker som är given i juletid och givetvis ska de innehålla saffran, då blir det ju som bekant extra mumsigt.

För den som tänkt sig baka mycket under december och julen kan det vara bra att vissa basingredienser hemma, som mjöl, socker och smör, som det kan gå åt mycket av. Så se till att bunkra upp. Andra ingredienser som också är vanliga i julbaket är bland annat sirap, choklad och vispgrädde, som förekommer i mycket av det mumsiga julgodis man faktiskt kan göra helt på egen hand.

Ett julgodis som kan vara kul att göra till julen är marshmallows. För att göra marshmallows krävs bland annat gelatinblad, vatten, strösocker och sirap. Utöver det går det i stort sett att smaksätta de hur som helst efter eget tycke och smak, endast fantasin sätter gränser.