Så fixar du tårtan på bästa sätt

Ett bra tårta är inte bara ljuvligt god utan även vacker att titta på. Att baka en tårta är i sig inte svårt. Men att få till den perfekta tårtan är inte något man lyckas med utan vidare. Som allt annat ger övning färdighet och spenderar man bara lite tid med tårtbakningen kommer det bli så mycket lättare att få en underbar slutprodukt.

Stressa inte

Ett väldigt vanligt misstag när man bakar tårtor är att försöka göra allt på en och samma gång. Faktum är att man kan få ett bättre resultat om man delar upp arbetet på två eller till och med tre dagar. Dag ett bakar man tårtbotten. Dag två fixar man fyllningen. Och dag tre monterar man ihop allt och garnerar den. Mellan dagarna kan man förvara tårtan i kyl eller frys.

Tårtbotten

Det finns mängder av recept på tårtbottnar där ute och det är värt att prova sig fram för att hitta något man själv tycker inte bara smakar gott, utan även är lätt att arbeta med. Var noga med att följa receptet och mät och väg allt ordentligt. När den gräddat är det viktigt att den får svalna helt innan man är där och håller på. Och när den ska delas kan man med fördel göra detta med en tråd. Risken finns alltid att det blir snett när man skär med kniven. Dela sedan upp lagren och ställ in i kyl eller frys.

Fyllningen

När det sedan kommer till fyllningen är det i stort sett fritt fram att göra vad man vill. Men tänk på att fyllningen ofta är det som förhindrar tårtan från att bli allt för torr. Lek runt med smaker du själv gillar eller sök lite inspiration på nätet. Ställ in den i kylen efteråt och låt stå till nästa dag så suger bottnarna i sig mer av fyllningen och blir ännu saftigare.

Montering

Vid monteringen är det verkligen tid att släppa lös sin kreativa sida och göra något extra speciellt. Det finns mängder av produkter på marknaden som kan hjälpa till med tårtdekorationen idag. Tänk på vilka saker som kommer få tårtan att passa in så bra som möjligt för tillställningen.