Sachertårta

Sachertårtan, eller Sachertorte som den heter på tyska, är en tårta med gamla anor. Redan år 1832 bakades den första Sachertårtan av den då 16-årige Franz Sacher, som vid den tiden arbetade i köket hos prins Wenzel von Metternich.

SachertårtaDet skulle dock dröja mer än 40 år innan tårtan slog igenom på allvar och detta i samband med att Franz Sachers son, Eduard Sacher, öppnade Hotel Sacher i Wien, på vilket Sachertårtan blev en mycket omtyckt specialitet.

Sachertårta bakas genom att man smälter choklad i ett vattenbad. Därefter tillsätts äggulor till chokladen samt smör och socker varpå allting vispas till en tjock och fluffig smet. Efter det siktar man ner lite mjöl och blandar försiktigt ner uppvispad äggvita och socker. Sedan hälls hela blandningen upp i en bröad form och gräddas i ugnen i ca en timme på 180 grader.

Efter att kakan gräddats samt fått svalna under ett par timmar delas hela kakan i två delar på höjden, varpå man på underdelen brer aprikosmarmelad. Efter det läggs överdelen på igen.

Avslutningsvis breds chokladglasyr gjord på smält choklad, lite olja samt sockerlag, ut över hela tårtan. När glasyren har stelnat är tårtan redo att serveras. Se fullständigt recept här.

Vill man inte baka en sachertårta på egen hand går det faktiskt att få den hemskickad till sig per post. På Postkakan.se går det nämligen att skicka tårtor direkt hem till dörren, vilket kan vara ett roligt sätt att överraska någon som fyller år eller liknande.