Sött och salt

Jag tänker jämt på söta bakverk, kakor, godis och fruktkreationer när jag hör ordet godsaker. Antagligen är det något som hänger kvar från barndomen då lördagsgodiset var veckans höjdpunkt. Men godsaker är ju som bekant så mycket mer än så, det behöver inte alltid vara sötsliskigt.Godsakerna kan ju lika väl också vara salta eller syrliga. Vår kropp tycker om variation på det vi äter, det är en av orsakerna till att vi efter en tung och saltig måltid kan känna ett behov av något sött efter maten. Nu beror det förvisso också på till vilken måltid något är ämnat, till förrätt är det inte traditionellt något sött medan det till efterrätt i regel är det. Här skall ni däremot få tips på två godsaker som är oberoende av specifik måltidsbenämnelse, de går att äta närsomhelst.

Sött tips

Kladdkaka – En riktig klassiker. Lyckas man svänga ihop en vanlig kladdkaka någorlunda väl så har man en vinnare, oavsett tidpunkt på dygnet eller tillställning. Det finns massor med olika recept på kladdkakor, men de flesta utgår från en grundmall som ser ut ungefär som följande:

  • 100 gram smör
  • 2 1⁄2 deciliter strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 1⁄2 deciliter vetemjöl
  • 3 matskedar kakao
  • 1 tesked vaniljsocker

Detta funkar helt klar mycket bra. Men om vi på bak.nu skulle ändra på något här, ja då skulle vi antagligen också använda oss av en lagom mängd ljus blockchoklad samt att vi skulle tillsätta ett par kryddmått med salt – tro det eller ej, det förstärker och förbättrar smaken även på sötsaker som denna.

Salt tips

Ost- och charktallrik – Också något sånär som en klassiker, kanske inte riktigt lika mycket som kladdkakan dock. På en charktallrik så kan man variera mellan charkprodukter, ostar och även lite frukt för med dess sötma, få en härlig brytning till det salta och mastiga. Det finns massor av olika produkter man kan använda sig av och det utgår som vanligt ifrån smak och tycke. En standardtallrik skulle kunna vara en god brieost, en grönmögelost, en vitmögelost och någon färskost med till exempel vitlök- och örtersmak. Till detta rekommenderar vi en god salami, en ordentlig chorizo, alltså inte vanliga som ser ut som lunchkorvar. Om du är riktigt Svensson så kan du dessutom lägga till en bit rostbiff till detta, inget man vanligtvis brukar ha med på en tallrik som denna, men som man brukar säga “det ena goda skämmer väl inte det andra”.Till detta föreslår vi att du har en god balsamvinäger tillhanda – om ni inte är bekant med uttrycket “smaker som gifter sig”, så kommer ni att vara det efter att ni testat en bit brieost med den lagrade balsamvinägern, samt en bit chorizo. Ett glas Cameleon, ett fruktigt rött vin till detta gör det hela komplett!