Utforska nya smaker i köket

Intresset för matlagning har aldrig varit större än nu. Dels längtar vi efter att gå tillbaka till grundläggande och taktila aktiviteter, där vi får använda händerna.

Dels inspirerar karismatiska kändiskockar och informativa matlagningsprogram i TV till att prova nya recept och tekniker. Samtidigt med detta, som en logisk parallell, lägger vi också mer tid och pengar på att inreda och utrusta köket, för att skapa en funktionell plats, som också inbjuder till socialt umgänge. Hemmets hjärta. Bland annat matlagningsutrustning och vackra dukningsprodukter står högt i kurs, tillsammans med större renoveringar och mer avancerade köksmaskiner, som matberedare, kaffemaskiner eller ångugn.

Världen på en tallrik

Det nynordiska köket trendar världen över just nu, precis som nordisk design också är väldigt populärt. Här har moderna kockar gjort en ny “take” på klassiska recept, som inkluderar lokala och gärna ursprungliga ingredienser. Men det finns oändligt många fler matlagningsstilar och råvaror än så att utforska. Ett spännande exempel är matcha, som från början kommer från Japan, men nu finns att få tag i även här på hemmaplan, bland annat genom butiken Fillin Matcha. Det knallgröna matchapulvret tillverkas av blad från teplantan, i likhet med vanligt grönt te. Matcha kan med fördel användas vid bakning, gärna i kombination med mörk choklad.

Medelhavet – ja tack!

När man pratar om mat och kulturer blir det svårt att inte nämna Medelhavsregionen, som är känd för sina smakrika råvaror av genomgående hög kvalitet. Italien exempelvis är ett riktigt matland, som har stor respekt för råvarorna och den gastronomiska traditionen. Mogna bifftomater, rustik handgjord pasta, olivolja, svamp och hantverksost. Här ligger skönheten i det enkla. Lite längre söderut, på andra sidan vattnet, väntar Nordafrika, med länder som Marocko och Tunisien, där man är otroligt skicklig på att använda sig av kryddor, utan att för den skull skapa hetta i smakbilden, med signaturrätter som meze, couscous eller långkokt tagine.