Ett enkelt och snabbt grundrecept för dig som älskar chokladbollar!

Vem gillar inte klassikern chokladbollar? Både barn och gamla lyser upp när de får äta en äkta chokladboll, och det bästa av allt är att det dessutom går snabbt att göra dem.

Ingredienser

  • 3 dl havregryn
  • 100 gram smör (rumstempererat)
  • 1 dl socker (gärna rörsocker)
  • 2 msk kakao
  • 2 msk bryggt kaffe, starkt
  • 1 tsk vaniljpulver (eller 0,5 tsk vaniljsocker)
  • 1 dl pärlsocker eller valfri garnering

Så gör du

Så här gör du chokladbollar:

  1. Blanda ingredienserna i en bunke eller köksassistent. Se till att kaffet inte är så varmt att det kan smälta smöret.
  2. Det är viktigt att havregrynen "går sönder" och inte ser ut som hela havregryn; se till att blanda så pass mycket att de blir mindre smulor.
  3. Så snart smeten har blandats ihop till rätt konsistens — det avgör du själv! — är det dags att börja rulla bollarna.
  4. Tvätta händerna!
  5. Ta ungefär en matsked med chokladbollesmet och rulla i händerna så att det blir en rund och fin chokladboll.
  6. Rulla chokladbollen i den garnering du har valt. Jag föredrar klassikern pärlsocker och rullar alltid i det, men det går självklart bra med kokosflingor eller hackade nötter.

Det är faktiskt inte svårare än så. Kom bara ihåg att tvätta händerna noggrannt, som vi påpekat i instruktionerna. Det är viktigare än du kanske tror när du ska rulla chokladbollar.

Njut av dina nygjorda chokladbollar!


Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar eller andra typer av misstag på sidan. Vi gör alltid vårt bästa och arbetar för att informationen ska vara korrekt och aktuell.